
Bröstplastik

Bröstförstoring
Med en bröstförstoring kan man förändra formen och volymen på brösten. Skälen till att vilja genomgå en bröstförstoring är många – för liten egen bröstkörtelvävnad, bröst som efter amning och graviditet tappat volym och fasthet eller att man upplever sina bröst som olikstora. Oavsett bakomliggande skäl är syftet med bröstförstoring att genom att tillföra volym skapa en bröstform, storlek och fasthet som man kan känna sig nöjd med.
Vanligaste sättet att genomföra en bröstförstoring är genom att tillföra volym med implantat. Varje kvinna och hennes bröst är unika och därigenom krävs en noggrann planering för att hitta det implantat som passar bäst. Man måste anpassa varje bröstförstoring mot personliga önskemål, längd, vikt och hur kroppen ser ut.
Implantaten man använder till bröstförstoring kan vara av olika slag med det gemensamma att de har ett silikonhölje som omsluter antingen silikon, koksalt eller en blandning av dessa. Formen på implantaten kan vara antingen rund eller droppformad (anatomisk). Med så kallade gelehallon- eller kohesivgelsimplantat menar man implantat bestående av formstabilt silikon som vid skada på kapseln runt implantatet uppför sig som en gelé och inte rinner ut i vävnaden. Denna typ av implantat är numera den vanligaste förekommande vid bröstförstoring.
Vi använder enbart implantat av märkena Mentor eller Allergan som är dom mest använda implantaten i världen, med många års erfarenhet och produktutveckling och är godkända för användning i USA av FDA, den amerikanska motsvarigheten till socialstyrelsen.
Konsultation och operation - Bröstförstoring
Vid konsultationen innan din bröstförstoring kommer du och din plastikkirurg överens om vilket implantat och storlek som skall användas. Du får en möjlighet att pröva ut rätt storlek och känna på olika implantat och efter bedömning av hudkvalité och beroende på bröstens och bröstkorgens form kan sedan rätt implantat väljas. Noggrann planering före operationen och valet av implantat är de absolut viktigaste faktorerna för att få till bästa möjliga resultat av en bröstförstoring.
Operationen genomförs i narkos i kombination med lokalbedövningsmedel.
Vanligast under bröstförstoring är att implantatet läggs in via ett snitt under bröstet. Detta ger ett ärr som göms i vecket under bröstet. I vissa fall kan man även lägga in implantaten via armhålan eller kanten av vårtgården. Implantatet kan placeras antingen under bröstmuskeln (pectoralis major) eller mellan bröstkörteln och bröstmuskeln. Det bästa resultatet uppnås vid placering under bröstmuskeln genom att muskeltäckningen slätar ut konturen av implantatet framför allt i den övre delen av bröstet. En ytterligare fördel är också att det är lättare att genomföra en mammografi med implantatet placerat under muskeln.
Komplikationer vid bröstförstoring
Kirurgi är alltid ett risktagande men med noggrann planering före operationen och maximalt säkerhetstänkande kan man minska risken för komplikationer vid bröstförstoring.
Trots att det är ovanligt kan man omedelbart efter operationen få en blödning eller infektion.
Känselnedsättning i bröstet kan uppstå under de första sex månaderna. Känseln återkommer oftast av sig själv, men i enstaka fall kvarstår känselnedsättningen.
I ett senare skede kan skada på silikonhöljet uppstå efter olycka eller mekanisk slitning. Trots att moderna implantat är konstruerade för att silikonet inte ska kunna rinna ut i vävnaden kan det ändå leda till att implantatet måste bytas ut.
Kapselbildning sker alltid kring ett implantat och är kroppens sätt att reagera med bildande av ärrvävnad kring implantatet. I fem procent av fallen förtjockas ärrvävnaden och och leder till att bröstet känns hårt, ändrar form och förskjuts uppåt. Sådana fall åtgärdas genom att man delar eller avlägsnar kapseln och ibland måste man även byta ut implantatet. Har man drabbats av kapselbildning, finns alltid en risk att tillståndet kommer tillbaka trots en förnyad operation.
Förlopp efter en bröstförstoring
Dom allra flesta som får bröstförstoring går hem samma dag som operationen och sover i egen säng. Ni har alltid möjlighet att kontakta kirurgen hemifrån om något skulle tillstöta.
Under första veckan behöver de flesta använda smärtstillande tabletter regelbundet. För att optimera resultatet kan man ibland behöva använda ett så kallat bröstband några veckor efter operationen. Ärren tejpas med kirurgtejp under minst sex månaders tid för bästa möjliga resultat. Denna tejp byts då och då men inte för ofta för att undvika att huden blir skör.
Det kan ta upp till 6 månader innan man kan bedöma slutresultatet av en bröstförstoring. Efter den perioden planerar vi in ett återbesök för att utvärdera slutresultatet.
Bröstförminskning
Ett för stort byst kan ge upphov till smärta i nacke och axlar och som en följd felaktig kroppshållning och förslitningsskador. Man kan ha svårt att pröva ut kläder eller utöva vissa aktiviteter, eller vara missnöjd med formen. Oavsett bakomliggande orsak är det för att minska komplikationsrisken efter operation viktigt att man inte är alltför överviktig. Oftast kombineras bröstförminskningen med ett bröstlyft och ibland behöver man avlägsna överflödig vävnad med fettsugning eller använda implantat för att få till önskvärd form på bröstet.
Operation
Operationen tar cirka två timmar och sker i narkos. Brösten får ärr som löper runt vårtgården, i en rak linje nedanför bröstvårtan mot bröstets nedre del och fortsätter i vecket under bröstet. Oftast behöver man vara sjukskriven 2-3 veckor efter ingreppet och undvika träning upptill 6 veckor efter operationen. Såren tejpas upp till sex månader och du får använda en stabil BH för att uppnå optimalt resultat och sårläkning.
Komplikationer
Operationen kan påverka möjligheten att amma och innebära en nedsatt känsel på bröstvårtan. Diskutera detta med din kirurg före operationen. Ogynnsam ärrläkning kan i allmänhet undvikas om man följer förhållningsföreskrifterna för sårvård men är man en person med kraftig ärrbildning bör detta likaså diskuteras med kirurgen före operationen.
Efterförlopp
Du återgår till hemmet samma dag eller dagen efter ingreppet. Efter en vecka samt efter ett halvår får du träffa kirurgen på ett återbesök.
Bröstlyft
Bröstens spänst beror på vilken slags hud man har, ålder, amning och graviditet samt hur mycket bröstvävnad man har i relation till fett. Ett bröstlyft syftar till att återskapa önskvärd form och volym och kan innebära att man utöver bröstlyftet även gör en bröstförstoring med implantat.
Operationens omfattning och utförande bestäms således utifrån bröstens storlek och form samt graden av häng och personliga önskemål. För det mesta innebär inte ett bröstlyft någon begränsning av amningsförmågan.
Föreskrifterna för tiden efter operation och ärrbildning är i stort sett detsamma som vid bröstförminskande ingrepp.