
Utstående öron

En operation för utstående öron syftar till att ”sätta tillbaka” öronen. Det vanligaste är att denna operation görs i förskoleåldern men även vuxna kan opereras. Öron kan stå ut olika mycket och det är viktigt att beskriva hur man önskar ställningen på öronen vid konsultationen.
Operationen för utstående öron görs i lättnarkos och man kan åka hem samma dag.
Vid operationen läggs ett snitt på baksidan av öronen och hud skärs ibland bort. Man slipar därefter på öronbrosket för att få brosket att lättare böja sig bakåt. Brosket fästes i sin nya position med ett par stygn och huden sys ihop därefter.
Du får ett förband på öronen och runt hela huvudet efter operationen. Detta förband ska bäras i knappt en (1) vecka. Därefter ska förband användas nattetid i 1-2 veckor till.
Öronen blir mycket blå och svullna efter operationen. Det tar ungefär tre (3) veckor tills detta lagt sig.
Vanligtvis är smärtan kraftig den första natten efter operationen. Det gör ont att ligga på öronen. Smärtan avtar under första veckan. Det är viktigt att ta de smärtstillande man fått rekommenderade exempelvis Alvedon, Panodil, Citodon eller Dexofen. Tabletter som innehåller acetylsalisylsyra kan öka blödnings-tendensen och bör undvikas 5 dagar före operation..
Stygnen tas bort efter 7-9 dagar. Komplikationer är ovanliga men någon enstaka gång kan man tycka att man inte uppnått den ställning på öronen som man önskat. Man kan då behöva komplettera med ytterligare tillbakasätttning av öronen efter sex (6) månader.
Du kan börja arbeta igen efter en vecka även om du behöver dölja öronen ytterligare en tid då de fortfarande kan vara röda och svullna.
Träning kan återupptas efter tre (3) veckor tidigast eller när alla blåmärken är borta.